Slovo burrito tady padlo už asi stokrát, myslím je teda na čase bližší seznámení. Hned na začátku prozradím, že jídlo je tady absolutně úžasný a hned po Thajsku bych ho zařadil na těsný druhý místo (pro srovnání, česká kuchyně by byla celkem pozadu, samozřejmě s výjimkou svíčkový od babičky).
Protože ananas, avokádo a kokosy jsou asi tak vzácný, jako u nás brambory, všechno jde sehnat fakt levně (1 kg manga = 20 Kč).
A pokud vás nebaví vařit/smažit/grilovat/péct, není problém se do stovky skvěle najíst v levnějších restauracích nebo stáncích, který jsou všude.
V Mexiku má skoro každej podnik ochucenou vodu z pravýho ovoce – zatím jsem měl pomeranč, kokos, skořici, švestku, meloun a jablko a mohl bych to pít celej den. A vlastně piju.
I když je většina jídel smažených nebo grilovaných, celkově je mexická kuchyně docela zdravá (spousta zeleniny a ovoce). A překvapivě, pokud vyloženě nechcete, není nijak extra pálivá (ale pokud chcete, tak se ráno nemusíte probudit).
Zatím jsem měl tu čest zkusit fajitas, tacos, burritos, quesadillas – zpravidla je to všechno tortilla + hromada zeleniny + maso (burrito z chobotnice a krevet je top) + sýr + salsa – a nebylo jídlo, který by mi nechutnalo. Ale kdo mě znáte, tak víte, že hladovej bych sežral i pneumatiku, takže asi nejsem úplně nejlepší benchmark.
Každopádně Mexiko má za jídlo 1, ať už jste v drahý restauraci nebo u špinavýho stánku!
Možná by mě zajímali ceny jednotlivých jídel. 🙂 ale srovnání tvého nákupu za 150kč ujde, u nás to máš za 500kč. Ale tohle je debata na dýl, musel bys srovnat i platy, nájmy, apod.
Je to různý. Zpravidla pokud se chceš najíst levně, ale dobře, tak jdeš do malý restaurace nebo pěknýho stánku a necháš tam tak 80 pesos (lehce pod 100 Kč) a pár hodin nebudeš moct chodit. Za 50 Kč máš pěknou sváču. Pokud jseš v restauraci na pláži, počítej tak 50-100% přirážku.
Jinak kdyby sis jenom sám vařil, v klidu se vejdeš do 50 Kč/den, 100 Kč/den kdybys chtěl něco víc fancy.