Jídlo na Srí Lance – sra*ku dostanete, ale hlady nebudete

Ačkoliv hygienický standardy na Srí Lance nejsou vysoký (většina podniků by byla v Evropě zavřená tak do deseti minut), jídlu to na chuti vůbec neubírá – naopak, každýmu soustu to přidává řádnou dávku adrenalinu, protože nikdy nevíte, co v něm najdete. Rybí kost v hranolkách? Rýže v mangovým džusu? Tady se představivosti meze nekladou.

Národní jídlo je rýže s kari – zpravidla dostanete hromadu rýže a okolo několik misek s tepelně upravenou zeleninou/ovocem, který se Vám ne vždycky povede identifikovat.

To vše za příjemnou cenu 39 Kč včetně DPH!

Ceny se pohybujou okolo 300 LKR (necelých 40 Kč) za oběd v lokálnějším podniku až po zápaďáckých 1000 LKR+ (120 Kč a víc) v lepších restauracích.

Když už vám rýže leze ušima, k snídani seženete i čokoládový palačinky 👍

Srí Lančani jedí zásadně rukama, bez příborů (prej to zvýrazňuje texturu jídla nebo co), od turistů to ale očekávaný není a příbor vám podivínům dají.

Snídaně v jednom z homestayů ve vnitrozemí.

U oceánu doporučuju vyzkoušet nějaký mořský potvory, zpravidla jsou čerstvý a hned vedle trhu máte restauraci, kde vám udělají, na co si ukážete.

Třeba kilo kalamárů.

Jak jste asi pochopili z názvu článku a minulýho blogpostu, doporučuju si připravit prášky na žaludeční a střevní problémy, protože si jim při dlouhodobým pobytu na Srí Lance pravděpodobně nevyhnete 💩

A může za to pravděpodobně tenhle týpek, co byl před pěti minutama na záchodě a neumyl si ruce. Díky, kámo.

Každopádně je tady jídlo super a hlavně zdravý, a pokud ho spojíte s trochou surfování, určitě nic nezkazíte. Rýže a nudlí se časem trošku přežerete a začněte koukat po hamburgerech a pizzách. Srí Lanku zařazuju na čestný 4. místo:

  1. Thajsko
  2. Mexiko
  3. Bali
  4. Srí Lanka
  5. Čína
  6. Island

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *